Aydın Boysan: RakIya adanmış hayat
5 Ocak 2017 tarihinde kaybettiğimiz Aydın Boysan, Türkiye'nin en tanınmış rakı gurmesiydi. Bende aslında bugün nacizane hem ustaya saygı amacıyla hemde yitip giden Türkiye'nin en entellektüel (bana göre) kişisinin rakı ve rakı adabına ilişkin yazımı paylaşacağım.
Gerek yeni nesillere devletimizin kurucusu ve ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK hakkında verdiği bilgiler, gerekse biraz çılgın karakteri ekranlarda oldukça 'renkli' bir kişiliği olduğunu bizlere gösterdi.
Örneğin; Sadece kutup buzuyla rakı içimek için kutuplara giden, Paşabahçe'nin kendisine özel rakı bardağı yaptırdığı ki, hatta bu rakı bardağının tasarımını dahi kendisi yapmış.
3 defa kanseri yenmesine rağmen 97 yıllık yaşamında 70 yıllık bir tiryaki olduğunu belirten Boysan, İstanbul'da ağırlıklı olarak ''Degüstasyon'' isimli restoran ile bütünleşmiştir. Arkadaşlarıyla adeta futbol takımı gibi ''İçki Takımı'', ''Tekel Takımı'', ''Öğle Takımı'' alkol takımları bulunurmuş örneğin her cuma günleri ''Öğle Takımı'' ile Çiçek Pasajı'nda bulunan ''Seviç'' te toplanıp içilirmiş. Yaş ilerledikçe masadan eksilmiş dostları. 97 yaşında olupta kendisi gibi rakı içmeyi bilen ve yaşıt insanı bulması imkansız hale geldiğinden gerek sanırım, artık mecburen de olsa kendinden yaşça küçük insanlarla masaya oturmuştur.
Rakı adabına dair çok şey var aslında ustadan. Zira rakı içen çoğunluk ya bilmeden yada adabına uymadan tüketmekte.Mesela Boysan'ın ilk tavsiyesi şöyle: ''Meyhane masasında planlı, programlı ciddi işlerin konuşulamayacağını'' söylemiştir. Boysan, sözlerine "Geyik muhabbeti yapılır, memleket kurtarılır, anılar tazelenir, dedikodu yapılır'' demiş ancak bu adabı ustanın kendi sesinden dinleyelim;
İyi günler...





Yorumlar
Yorum Gönder